Verwierp niet de islamitische jihad
VERWIERP NIET DE ISLAMITISCHE LEER VAN JIHAD
Een wijdverspreide beschuldiging tegen hazrat Mirza Ghulam Ahmad luidt, dat hij de islamitische leer over jihad verwierp, en dat hij de moslims aanspoorde deze leerstelling te verwerpen.
In dit gedeelte van de website wordt (1) in de eerste plaats een onderzoek gedaan naar de leer van de Heilige Koran en de Hadies om vast te stellen wat exact daarin wordt bedoeld met jihad.
(2) Vervolgens worden de zienswijzen van moslimtheologen aangehaald over de betekenis van jihad. Al deze passages bewijzen dat jihad een inspanning in zeer ruime zin betekent. Er worden verder zienswijzen van bekende ulama aangehaald om aan te tonen dat de term jihad beslist niet synoniem is met oorlog of fysiek gevecht.
(3) Vervolgens wordt er uit de werken van Hazrat Mirza geciteerd, die aantonen dat hij volledig geloofde in de islamitische leer over jihad, dat hij het wel degelijk in praktijk bracht in de vorm die voor zijn tijd toepasselijk was, en dat hij de jihad accepteerde in de vorm van oorlog onder de voorwaarden die de islam precies omschrijft.
(4) Daarna wordt uitgelegd dat er is zijn tijd een totaal verkeerde concept over de jihad – als louter doden – was komen te heersen, en het was deze verkeerde gedachte die hazratMirza verwierp en waartoe hij de moslims aanspoorde deze ook te verwerpen.
Een beschuldiging die hiermee gerelateerd is, is dat hazrat Mirza zijn steun voor de Britse regering in India betuigde en zo tegen de belangen van de moslims handelde.
(5) De opvattingen van moslimleiders uit dezelfde tijd van verschillende groeperingen worden opgesomd, welke laten zien dat alle publieke moslimfiguren uit die tijd op krachtige wijze hun loyaliteit betuigden aan de Britse regering en elke gedachte van een jihad of een opstand daartegen veroordeelden.
(6) Vervolgens worden citaten van hazrat Mirza aangehaald, waarin hij zijn loyaliteit aan de Britse regering verklaart. Wanneer men deze passages uit de werken van hazrat Mirza in de juiste context leest en tegen de achtergrond van de heersende opinie van de moslims bestudeert, dan kan men daar helemaal geen bezwaar tegen hebben.
1. Jihad in de Heilige Koran en de Hadies.
2. Opvattingen van religieuze moslimleiders.
3. Hazrat Mirza Ghulam Ahmads opvattingen over jihad.
4. Waarom Hazrat Mirza de betekenis van jihad moest uitleggen.
5. Jihad en de Britse regering: opvattingen van vooraanstaande moslims uit die tijd.
6. Hazrat Mirza’s uitspraken over loyaliteit aan de Britse heersers.